9. června 2007

Zelená nebo modrá planeta

Problém globálního oteplování se poslední dobou stává předmětem všelijakých diskusí, na všelijakých místech a se všelijakými aktéry. Není tedy překvapující, že se do této diskuse zapojil i náš pan prezident. Nejprve pouze na požádání amerických senátorů jako opozitní hlas vůči bývalému viceprezidentovi Al Goremu a posléze i ve vlastní publikaci Modrá, nikoli zelená planeta.

Zde se, někdy velmi škodolibě, zaobírá problémem globálního oteplování, třeba jeho marginalizace zvyšování teploty, kdy poukazuje na vzrůst jen o několik desetin stupně v průběhu posledních let, je docela velká fabulace a zkreslení. Cynická pak je myšlenka, že globální oteplování vyřeší chudobu a hlad, kdy se prý ze Sibiře stane zemědělská oblast. Nejostřeji se však zmiňuje o environmentalistech, dle něj novodobí marxisté (!,?), aby to ukončil jasným řešením, tedy vše nechat na všemocné ekonomii a síle volného trhu.

Jak Klaus, tak i Gore, ten ve svém filmu Nepříjemná pravda, citují vědecké práce, ale jaksi zapomínají tyto své zdroje odkazovat. Obojímu nelze upřít jisté pravdivé skutečnosti. Na jedné straně vidíme jasné důsledky oteplování, např. snímky pořízené v posledních letech nad Antarktidou mě naprosto ohromily, ale hlavně změny začínáme pociťovat i my u nás, viz poslední zima. Na druhé straně nelze panu prezidentu upřít některé pravdivé poznatky, je totiž pravdou, že někteří takzvaní „ochránci přírody“ zacházejí ve svých požadavcích až příliš daleko, a stejně lze souhlasit s tím, že se moderní společnost bude jen obtížně přiklánět k nějakým snahám, které budou znamenat snížení jejich životní úrovně, byť v budoucnu hrozí daleko horší problémy – hladomor, přírodní katastrofy atd.

Proto jsou pak lehce nepochopitelné námitky proti některým požadavkům EU, které pan prezident vznesl. Omezení exhalací oxidu uhličitého ve výfukových plynech se totiž zdá jako vcelku dobrý nápad, donutí to výrobce k novým nápadům a tím posléze tyto kroky pomohou samotnému trhu, kde se budou jednotlivé automobilky předhánět v nabídce ekologicky šetrných aut. Už dnes lze vypozorovat, že automobilky, které sázejí na šetrnost vykazují lepší prodejnost a naopak jiné „rigidní“ vykazují poměrně velké ztráty (Honda x Ford).

Takže má pravdu paternalistický Klaus či lehce prvoplánovaný Gore? Nejspíš ani jeden a pravda se zdá býti někde uprostřed. Je jen na samotných lidech (politicích) kudy se vydáme. Já osobně jsem na straně Američana (který však nežije zrovna „ekologicky“), a i když to nebude nejpříjemnější je třeba s tímto problémem něco aktivně dělat a nespoléhat jen na tu ekonomii. Jelikož naše planeta je jak modrá, tak i zelená.

Žádné komentáře: